De gesprekken over ons krediet in 2015 zijn nu al begonnen

La Lorraine Bakery Group kocht enkele jaren geleden zijn Poolse joint-venturepartner uit. De bakker klopte voor een deel van de financiering van deze aankoop aan bij verschillende financiële instellingen.

De holding Vanobake, die La Lorraine uit Ninove overkoepelt, was in 2012 goed voor een omzet van 514 miljoen euro en zowat 2.500 arbeidsplaatsen in België, Polen en Tsjechië. In 2007 nam de groep haar 50 procent joint-venturepartner in het Oostblok over. Die overname gebeurde gedeeltelijk met een bankkrediet, het resterende gedeelte kwam uit het eigen vermogen.

‘We klopten aan bij drie Belgische grootbanken: Fortis, KBC en ING. We kregen een gesyndiceerd 130902-LaLorraine-013_LRkrediet, een krediet dat gefinancierd wordt door meerdere banken, voor zeven jaar. Voor onze groep was het de belangrijkste overname sinds haar oprichting. Het ging dan ook om een belangrijk bedrag’, schetst Luc Verhasselt, CFO van La Lorraine.

‘De lening en de uitkoop van de joint venture waren strategisch belangrijk, omdat we zo de handen vrij kregen voor de ontplooiing in Centraal- en Oost-Europa’, zegt de CFO. ‘

Het voorgelegde businessplan was goed opgesteld. Dat werd ook bevestigd door onze mooie groeicijfers van de afgelopen jaren, ondanks de catastrofale brand in onze grootste vestiging in oktober 2008. De heropbouw van de nieuwe fabriek in Ninove duurde ongeveer 14 maanden. Door een degelijk management en dankzij de steun van alle betrokken partijen werd het succesverhaal voortgezet. In 2012 kregen we zelfs de titel van ‘Onderneming van het jaar’.’

Open relatie

De CFO is trots op zijn open relatie met de banken. ‘Wij communiceren geregeld met hen, zodat ze alles goed kunnen opvolgen. Zo ontstaat er een goede relatie met de accountmanagers, maar ook met analisten elders in hun organisaties.’ Er komt wel wat werk kijken bij zo’n ‘gesyndiceerd krediet’. Een advocatenkantoor maakte een gezamenlijke kredietbrief op, die de rechten en plichten van de verscheidene partijen bundelde.

Nieuw en grondig huiswerk

Het huidige gesyndiceerd krediet moet worden verlengd vanaf 2015. ‘Om groei te blijven realiseren, moeten we continu investeren in het productieapparaat. Onze activiteiten zijn bijzonder kapitaalintensief’, legt Luc Verhasselt uit.

‘De gesprekken om deze financiering te verlengen zijn nu al gestart. Gezien de financiële en economische omgeving kun je daar maar beter op tijd mee beginnen.’

14/10/2013