Samenwerken aan duurzame investeringen

Ondernemingen en organisaties uit de publieke sector kunnen sinds 1 september terecht bij het Sustainable Business Competence Centre van BNP Paribas Fortis. Dat biedt advies en ondersteuning bij duurzame investeringen.

Ondernemingen staan voor twee hele grote uitdagingen. Aan de ene kant creëren nieuwe innovatieve technologie en processen disruptie in hun sector. Aan de andere kant worden ze door hun eigen stakeholders (zoals leveranciers, klanten en aandeelhouders) steeds nadrukkelijker aangespoord om een duurzaam beleid te voeren.

‘Nog te vaak zien ondernemingen of organisaties dat als een probleem of een risico. Nochtans is het in de eerste plaats een opportuniteit’, zegt Guy Pollentier, die aan het hoofd staat van het Sustainable Business Competence Centre. De bankier verwijst naar cijfers van de Wereldbank. Die berekende dat er wereldwijd en jaarlijks voor meer dan 5.000 miljard dollar aan investeringen nodig zijn om de shift te maken naar een duurzame maatschappij. Pollentier: ‘Elk bedrijf moet dus nadenken hoe dat een kans kan zijn om nieuwe producten of diensten aan te boren.’

En de focus op duurzaamheid opent niet alleen de weg naar nieuwe activiteiten. Duurzame investeringen leveren vaak een besparing op, het geeft de reputatie bij stakeholders meer glans en het creëert een voorsprong op zowel de concurrentie als de veranderde wetgeving. ‘Toch merken we dat veel klanten in de praktijk nog niet echt bezig zijn met duurzaamheid. Ze denken dat het niet hun kernactiviteit is en ze missen soms ook de expertise. Net daarom willen we hen adviseren en ondersteunen, zegt Guy Pollentier. Het Sustainable Business Competence Centre levert expertise rond vier belangrijke duurzaamheidsthema’s: decarbonisatie, smart cities, circulaire economie en human capital.

Cocreatie

Klanten die een nieuw businessmodel of een investering overwegen  zoals bijvoorbeeld hernieuwbare energie of een nieuw circulair productieproces  kunnen daarvoor terecht bij het Sustainable Business Competence Centre. Pollentier: ‘Het is vanzelfsprekend dat we als bank de financiële haalbaarheid van zo’n project bekijken. Maar we willen dieper gaan. Zo geven onze specialisten technisch advies, zodat klanten ook een zicht hebben op de technologische mogelijkheden.’

Het Sustainable Business Competence Centre fungeert ook als matchmaker. Pollentier: ‘Veel ondernemingen kennen elkaar niet. Met onze bank hebben we natuurlijk een enorm netwerk, waardoor we de juiste partijen kunnen samenbrengen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen.’ Want hoewel bij de grote ondernemingen duurzaamheid al vaak deel uitmaakt van de bedrijfsstrategie, moeten ze door hun logge structuur wel een beroep doen op kleinere innovatieve spelers. Bij de kleine ondernemingen creëert dat dan weer een karrenvracht aan nieuwe kansen.

20/12/2018