Scholen besparen en sensibiliseren met zonnepanelen

Sun for Schools installeert zonnepanelen op schooldaken. En sensibiliseert tegelijkertijd ook leerlingen, personeel en ouders.

Sun for Schools is een erkende coöperatie en een sociale onderneming. ‘Dankzij onze coöperanten en banken, kunnen wij de zonnepanelen financieren in zo’n twintig scholen, vooral in Brussel’, legt Alexandre Pirson uit, oprichter en projectmanager van Sun for Schools.

‘Die installaties gaan 25 jaar mee. Het eerste jaar al ligt de elektriciteitsfactuur van de school 30 tot 40 procent lager. Tien jaar lang blijven wij de eigenaar van de installatie en krijgen we de subsidies of groenestroomcertificaten. Daarna wordt de school eigenaar van de panelen.’ Tijdens de 25 jaar levensduur van de zonnepanelen besparen de scholen 2 miljoen euro, zo berekende Sun for Schools.

Didactische spelletjes

Maar de coöperatie doet meer dan panelen installeren. Pedagogische ondersteuning rond schone energie en milieubescherming is het belangrijkste onderdeel van ons werk, zegt Alexandre Pirson. ‘We proberen iedereen in en rond de school erbij te betrekken: leerlingen, onderwijzend personeel, directie, ouders, enz. We werken met vier voltijds bij Sun for Schools, en twee mensen houden zich alleen daar mee bezig. We hebben opleidingsmodules voor elke leeftijd, met didactische spelletjes, uitleg … We willen de kinderen zelf de antwoorden laten vinden. En een bezoek aan de installatie op het dak van de school maakt de milieuvriendelijke actie nog tastbaarder.’

Tijdens informatiesessies leren lesgevers en ouders hoeveel CO2 de school bespaarde. Een opvolgingsplatform geeft iedereen een beeld van de vooruitgang van de werken. ‘De ervaring bewijst het: alle doelgroepen tegelijk mobiliseren geeft de beste resultaten’, weet Alexandre Pirson. ‘In september hebben we met een volledige school, van 1.200 leerlingen, leerkrachten en ouders, een sensibilisering voor duurzame ontwikkeling geleid. Het was fantastisch.’

20/12/2018