Parcours door bedrijvig België

Een historische rondrit in eigen land toont landschappen en steden die transformeerden van landbouw en zware industrie naar kennis en diensten.

Het hoogtechnologisch textiel dat een bedrijf als Sioen vervaardigt, staat mijlenver van het textiel dat in de 18de eeuw zo’n bron van welvaart vormde.
Verschillende industrietakken hebben zich heruitgevonden.
In het begin van de 20ste eeuw was landbouw nog de broodwinning van een kwart van deBelgen. Nu is dat minder dan 0,6 procent.
De efficiëntie ging steil omhoog.

‘VANDAAG PRODUCEREN 9 BELGISCHE BEDRIJVEN 25 PROCENT VAN ALLE DIEPVRIESGROENTEN TER WERELD.’

De oudste biotechclusters zitten in Vlaanderen en dateren uit de jaren 1980. Het begon in het Gentse Plant Genetics Systems, gevolgd door
Innogenetics. De Waalse biotech is van recentere datum, en werd gestimuleerd door het Marshallplan en Europese subsidies.
Kort na de Industriële Revolutie was Charleroi een economisch powerhouse, na Londen zelfs het rijkste ter wereld. De bronnen
van die welvaart – glasindustrie, staalnijverheid en mijnbouw – droogden op. Een soortgelijk lot wachtte ook Kempense en
andere Waalse steenkoolmijnen rond Namen en in de Borinage.

De haven van Antwerpen is een logistieke draaischijf en een poort tot Europa. Het aantal goederen dat er wordt geladen en gelost is de jongste 20 jaar
verdubbeld tot meer dan 200 miljoen ton. In en rond de haven zijn veel productiecentra, logistiek, petrochemie en industrie te vinden.
Een van de opmerkelijkste transformaties in de tweede helft van de 20ste eeuw was de desindustrialisering. Vandaag zijn banken en
verzekeringen, marketing, transport en logistiek en onderzoek & ontwikkeling samen goed voor meer dan de helft van onze toegevoegde
waarde, met Brussel als kloppend hart.

‘VANDAAG IS BELGIE EEN VAN DE BELANGRIJKSTE FARMACEUTISCHE HUBS VAN EUROPA.’

In Diegem groeit vandaag een FinTech Valley. Daar zijn onder meer de vier Belgische grootbanken, Euroclear, McKinsey,
Proximus en financiële technologiebedrijfjes bij betrokken.
Vandaag is België een van de belanrijkste farmaceutische hubs van Europa. Deze industrie staat vooral sterk in
Waals-Brabant.
Universiteiten van Gent, Brussel, Leuven, Louvain-la-Neuve en Luik zijn geen centra van academische wereldvreemdheid.
Er gebeurt veel onderzoek en ontwikkeling, wat zich vertaalt in spin-offs, zoals Materialise aan de KUL en IBA bij de UCL.

 


Octrooien, de grondstof van de toekomst

Per werkdag worden in ons land tien patenten aangevraagd door uitvinders en bedrijven die hun intellectueel eigendomsrecht willen beschermen.

Het Europees Octrooibureau (EOB) kende vorig jaar 1.114 Belgische octrooien toe. Dat is een toename van liefst 27,6 procent ten aanzien van het voorgaande jaar, en het hoogste aantal octrooien ooit. Per hoofd van de bevolking belandt ons land daarmee Europees op de achtste plaats. Het podium is voor Zwitserland, Nederland en Zweden.

De belangrijkste domeinen waar Europeanen octrooien aanvragen zijn medische technologie, digitale communicatie en computertechnologie. In België zijn de belangrijkste octrooiaanvragers de industriereus Solvay (269 aanvragen) en het Leuvense onderzoekscentrum voor nanoelektronica IMEC (169).

21/06/2017