Tips & tricks om uw netwerk te boosten

‘Er zijn te veel evenementen en netwerkorganisaties. Het is gewoon niet efficiënt meer.’ zegt Miguel Meuleman, professor innovatief ondernemerschap aan de Vlerick Business School. Hij geeft tips om beter te netwerken.

1 – Logisch, maar vaak niet gemakkelijk: durf op een netwerkevent mensen aan te spreken. Veel deelnemers blijven de hele avond staan bij mensen die ze al kennen. Spreek met jonge/oudere mensen, of eens met iemand die er totaal anders uitziet. Bereid uw netwerking ook voor, en ga op zoek naar de personen die u echt wilt spreken.

2 – Zorg dat u niet alleen een pitch hebt over uw idee of bedrijf, maar dat u ook iets persoonlijks kunt toevoegen waardoor mensen u en uw verhaal onthouden. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals een businesskaartje dat er totaal anders uitziet.

‘NETWERKEN KUNT U OVERAL DOEN… OOK IN DE TOILETTEN.’
Miguel Meuleman, Vlerick Business School

3 – Volg op! Een interessante persoon ontmoet? Aarzel dan niet om die de dag erna een LinkedIn-verzoek te sturen of een mail met de boodschap dat u het een prettig gesprek vond.

4 – Netwerken kunt u overal doen, zelfs aan de kassa van de kruidenier, op het strand of in de toiletten. Besef dat de persoon tegenover u een netwerk heeft dat interessant kan zijn, ook al is die persoon zelf dat niet meteen voor u.

5 – Ga af en toe naar een co-workingspace. U kunt er heel organisch netwerken – aan het koffieapparaat bijvoorbeeld – en ideeën opdoen bij mensen van diverse pluimage. Dat is een stuk minder geforceerd dan formele netwerkevents.

‘KIJK NAAR DE AGENDA VAN STARTUPS.BE’
Miguel meuleman, Vlerick Business School

6 – Probeer als startende onderneming binnen te geraken in een incubator of accelerator, zeg maar een co-workingspace voor start-ups. U bent er niet omringd door consultants, maar door andere geëngageerde ondernemers die keihard aan het werken zijn.

7 – Vaak haalt u meer uit gespecialiseerde netwerkevents. Een voorbeeld daarvan is het Gentse Level Up en Entrepreneurship 2.0 opgezet door Vlerick Business School, die vooral gericht zijn op scale-upondernemers. U moet voor dergelijke netwerken vaak wel uitgenodigd worden, dus leg uw oor te luister bij andere ondernemers die daarvoor kunnen zorgen.

8 – Kijk naar de agenda van Startups.be. Die overkoepelende startersorganisatie somt heel veel events op. Zo krijgt u met één blik een idee van de mogelijkheden.

15/08/2017